Szaszłyk na grill
Opublikowano: 05.06.2023 r.
Szukasz idealnego przepisu na grilla? Karkówka wieprzowa, cukinia, cebula oraz po dwie papryki - czerwona i żółta - to klucz do pysznych szaszłyków. Soczyste mięso i kolorowe warzywa tworzą niepowtarzalną kombinację smaków, która świetnie komponuje się na ruszcie.
Składniki dla 5 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 350 g
- Cukinia - 200 g
- Cebula - 150 g
- Papryka czerwona - 120 g
- Papryka żółta - 120 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny, tymianek, oregano, kmin rzymski
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa, grill
Przepis krok po kroku
- Karkówkę oczyść z ewentualnych chrząstek i włókien.
- Mięso pokrój na nieduże kawałki podobnej wielkości.
- Kawałki mięsa wielkości około 2,5 cm będą idealne. Mięso umieść w misce.
- Do miski dodaj też wszystkie składniki marynaty: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu; po pół łyżeczki słodkiej papryki i oregano; po szczypcie chili i kminku lub tymianku; 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy; łyżka delikatnej oliwy lub oleju.
- Całość bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej 30 min.
- Cukinię i cebulę umyj, osuszyć, obetnij końce i pokrój na mniejsze kawałki.
- Paprykę oczyść z gniazda nasiennego oraz białych, miękkich fragmentów i pokrój w podobnej wielkości "płytki".
- Zacznij nabijać składniki na patyczki. Na przemiennie mięso i warzywa.
- Gotowe szaszłyki posmaruj olejem lub oliwą (najlepiej przy pomocy pędzelka kuchennego) i obsyp ulubioną mieszanką przypraw.
- Szaszłyki układaj na nagrzanym grillu lub na patelni grillowej.
- Grilluj przez kilka minut z każdej strony.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera sporo czerwonego mięsa, jeśli chcesz by było zdrowsze, zamień je na kurczaka lub indyka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny