Szarpana wolowina

Opublikowano: 28.04.2022 r.
Udziec wołowy i olej rzepakowy to podstawowe składniki naszej pysznej szarpanej wołowiny. Przygotowana z perfekcyjnie dobranych przypraw, miękka i soczysta wołowina idealnie nadaje się na kanapki, tacos czy jako dodatek do sałatek. Kompaktowy przepis, który zadowoli zarówno kuchennych laików, jak i miłośników gotowania.
Składniki dla 7 porcji:
- Udziec wołowy - 1500 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, oregano, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, kmin rzymski
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miska
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy.
- Do miseczki dodajemy olej i przyprawy. Mieszamy składniki. Mięso nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na noc celem zamarynowania się.
- Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy pokrywka lub folią aluminiową.
- Mięso pieczemy w temperaturze 110 st. C około 5 godzin.
- Upieczone mięso pozostawiamy do wystudzenia. Następnie przekładamy je na deskę i za pomocą widelców szarpiemy je.
Komentarz dietetyka
Danie ma niski IG dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk