Szarlotka z pianką
Opublikowano: 07.05.2021 r.
Jabłka, mąka pszenna, jajka i masło – to kluczowe składniki tej smakowitej szarlotki z pianką. Jabłkowa warstwa bajecznie łączy się z lekkością pianki na bazie białek, a wszystko podkreśla delikatne ciasto z mąki pszennej i masła. To świetna propozycja na domowy deser, który zachwyci prostotą i smakiem!
Składniki dla 10 porcji:
- Jabłko - 1200 g
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Mąka pszenna typ 550 - 260 g (2 szklanki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Jajko - 5 szt.
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Mąka ziemniaczana - 30 g (2 łyżki)
- Przyprawy - cukier puder, cynamon, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, tarka, papier do pieczenia, folia spożywcza, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm
Przepis krok po kroku
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach wprost do małego garnka. Dodaj cukier puder i cynamon. Duś jabłka przez 5-7 minut.
- Do dużej miski wrzuć mąkę, 1/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, rozdrobnione masło i 5 żółtek. Białka wrzuć do osobnej miski. Całość wyrób rękami, by powstało spójne ciasto.
- 1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki. Pozostałą część wyłóż na blaszkę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
- W dużej misce ubij białka na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj resztę cukru. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj łyżką.
- Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową, a na nią bezę. Na całość zetrzyj schłodzoną część kruchego ciasta.
- Wszystko piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Szarlotka, jak każdy inny deser powinna gościć w menu niezbyt często. Szczególnie powinny na nią uważać osoby z cukrzycą i insulinoopornością.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny