Szarlotka z mąki kukurydzianej
Opublikowano: 09.01.2022 r.
Mąka kukurydziana, soczyste jabłka i odrobina cynamonu - to trio, które sprawia, że ten przepis na szarlotkę jest wyjątkowy. Do tego dodajemy masło, cukier oraz jajka, żeby stworzyć kruche, a zarazem delikatne ciasto. Idealne połączenie słodyczy i kwaskowatości, które na pewno zachwyci każdego wielbiciela domowych wypieków.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka kukurydziana - 500 g (2 szklanki)
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Masło - 250 g (1 kostak)
- Jabłko - 1500 g
- Cynamon - 10 g (1 łyżka)
- Jajko - 1 szt.
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko i cukier (1/2 szklanki) wymieszaj wszystkie składniki.
- Następnie wbij same żółtka i dodaj masło pokrojone na kawałki.
- Wyrób ciasto za pomocą miksera i uformuj w kulę.
- Odłóż ciasto do lodówki na 40 minut.
- Jabłka obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
- Przełóż jabłka na patelnie, dodaj 1/2 szklanki cukru i cynamon. Duś jabłka do miękkości.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na stole i przełóż na blachę, następnie dodaj jabłka i upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju jabłek użyjesz do naszej szarlotki. Możesz też użyć gotowych jabłek prażonych w słoiku, w celu oszczędzenia czasu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk