Szarlotka z kruszonką
Opublikowano: 21.07.2021 r.
Mąka pszenna, masło, jajko, cukier puder i jabłka - to główne składniki tej rewelacyjnej szarlotki z kruszonką! Kiedy połączysz je odpowiednio, otrzymasz pyszne, chrupiące ciasto pełne soczystych jabłek, a na wierzchu znajdziesz idealnie maślaną kruszonkę.
Składniki dla 16 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (2 szklanki)
- Masło - 250 g (1 i 1/4 kosztki)
- Jajko - 1 szt.
- Cukier puder - 50 g (2/5 szklanki)
- Jabłko - 1500 g (7 dużych jabłek)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 24 g (1 łyżka)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 135 g (1 szklanka)
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
- Cukier - 65 g (1/3 szklanki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, obieraczka, tortownica 26 cm, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- Z 2 szklanek mąki, cukru pudru, jajka i 1 1/2 kostki masła zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 20-30 minut.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Przełóż do miski.
- Do jabłek dodaj 1 łyżeczkę cynamonu, mąki ziemniaczanej i opcjonalnie cukru. Dokładnie wymieszaj.
- Ciasto wyciągnij z lodówki, rozwałkuj i przełóż do foremki.
- Na ciasto połóż jabłka.
- Mąkę, masło i cukier rozetrzyj w kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.
- Ciasto piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Szarlotka jest ciastem, na cienkim, kruchym cieście, jabłkami i kruszonką. Przygotowana jednak jest z mąki o niskim typie, cukru i tłuszczu jednak spożywana raz na jakiś czas i w umiarkowanych ilościach nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki