Szarlotka z kaszy manny

Opublikowano: 11.06.2025 r.
Mąka pszenna, kasza manna, masło, cukier i soczyste jabłka – to klucz do pysznej szarlotki z kaszy manny. Ten przepis łączy w sobie delikatność kaszy manny z chrupkością mąki pszennej i słodkim aromatem jabłek. Idealna na leniwe popołudnie przy kawie!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
 - Kasza manna - 200 g
 - Masło - 300 g
 - Cukier - 240 g
 - Jabłko - 1400 g (7 dużych sztuk)
 - Proszek do pieczenia - 20 g
 - Przyprawy - cynamon
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm
 
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, 200 g cukru, kaszę manną oraz proszek do pieczenia.
 - Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
 - Na patelni rozgrzej 100g masła, dodaj jabłka, dopraw cynamonem i wsyp 40 g cukru.
 - Duś jabłka przez 15 minut, aż zmiękną.
 - Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
 - Sypkie składniki podziel na 3 części i przekładaj warstwowo jabłkami. Zacznij od mąki z kaszą, na niej ułóż kawałki masła i kolejno jabłka. Górną warstwę stanowić ma ciasto z masłem.
 - Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
 - Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
 
Komentarz dietetyka
Szarlotka z kaszy manny to doskonałe ciasto, które można przygotować w wersji fit. Wystarczy zamienić pszenną mąkę na orkiszową. Natomiast cukier na ksylitol lub erytrytol. Ciasto w takiej wersji ma więcej błonnika i mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny