Szarlotka z kaszy manny

Opublikowano: 11.06.2025 r.
Mąka pszenna, kasza manna, masło, cukier i soczyste jabłka – to klucz do pysznej szarlotki z kaszy manny. Ten przepis łączy w sobie delikatność kaszy manny z chrupkością mąki pszennej i słodkim aromatem jabłek. Idealna na leniwe popołudnie przy kawie!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Kasza manna - 200 g
- Masło - 300 g
- Cukier - 240 g
- Jabłko - 1400 g (7 dużych sztuk)
- Proszek do pieczenia - 20 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, 200 g cukru, kaszę manną oraz proszek do pieczenia.
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej 100g masła, dodaj jabłka, dopraw cynamonem i wsyp 40 g cukru.
- Duś jabłka przez 15 minut, aż zmiękną.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Sypkie składniki podziel na 3 części i przekładaj warstwowo jabłkami. Zacznij od mąki z kaszą, na niej ułóż kawałki masła i kolejno jabłka. Górną warstwę stanowić ma ciasto z masłem.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
- Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Szarlotka z kaszy manny to doskonałe ciasto, które można przygotować w wersji fit. Wystarczy zamienić pszenną mąkę na orkiszową. Natomiast cukier na ksylitol lub erytrytol. Ciasto w takiej wersji ma więcej błonnika i mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny