Szarlotka z gruszkami
Opublikowano: 28.09.2021 r.
Mąka, żółtka, cukier i masło to podstawowe składniki tej pysznej szarlotki, ale królową przepisu jest tu gruszka. Duże, soczyste gruszki nadają wypiekowi wyjątkowego aromatu i smaku, który dodatkowo podkreśla delikatna skórka z cytryny. Idealny mix tradycji i odrobiny nowoczesności w kuchni!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Cukier - 300 g
- Masło - 400 g
- Gruszka - 1000 g (5 dużych sztuk)
- Skórka z cytryny - 20 g
- Przyprawy - cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 20x35 cm
Przepis krok po kroku
- Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej żółtka jaj, 100 g cukru i 200 g masła, zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
- W międzyczasie obierz gruszki, pokrój na na kawałki wielkości mniej więcej 2x2 cm.
- Rozpuść masło na patelni, dodaj do niego cukier i gruszki oraz skórkę z cytryny, cukier z wanilią i cynamon. Duś, aż gruszki zmiękną, mają pozostać w całości.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Od ciasta odkrój 1/3 i odłóż, większą część rozwałkuj i wyłóż na spód blaszki, wyłóż na nią gruszki. Z reszty ciasta zrób paski i ułóż w szachownicę na cieście.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50-55 minut.
Komentarz dietetyka
Szarlotka z gruszkami to domowy aczkolwiek kaloryczny wyrób. Ciasta zawierają dużo cukru i tłuszczu, dlatego powinniśmy spożywać je nie częściej niż raz w tygodniu. Domowe wyroby nie zawierają konserwantów, są przygotowywane ze składników lepszej jakości.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny