Szarlotka z budyniem i pianką
Opublikowano: 25.10.2021 r.
Mąka pszenna, masło, żółtka jajek, cukier puder, białka, proszek budyniowy i oczywiście mnóstwo jabłek to główne składniki pysznej szarlotki z budyniem i pianką. Ta domowa słodycz łączy kruche ciasto na bazie masła i mąki, aromatyczny budyń oraz lekką piankę z ubitych białek. Idealny deser na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g (2 szklanki)
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Cukier puder - 40 g (4 łyżki)
- Białko jajka - 4 szt.
- Budyń (proszek) - 1 g (1 opakowanie)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Jabłko - 1500 g
- Przyprawy - sok z cytryny, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
- Dodaj masło pokrojone w mniejsze kawałki i ucieraj rękoma do powstania charakterystycznych grudek.
- Dodaj żółtka, dokładnie wymieszaj i podziel ciasto na dwie części (mniejszą i większą)
- Większą część rozwałkuj i wyłóż nią okrągłą blachę. Mniejszą uformuj w kulę i włóż do lodówki.
- Jabłka obierz, zetrzyj na tarce lub pokrój w plastry. dodaj cynamon i skropl obficie sokiem z cytryny (aby nie ściemniały). Odstaw na 20 minut.
- Białka jaj ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
- Następnie stopniowo dodawaj proszek budyniu, dodaj olej rzepakowy ostrożnie mieszając masę.
- Dodaj jabłka na ciasto w formie.
- Na jabłka wyłóż przygotowaną piankę i schłodzone ciasto z lodówki.
- Piecz szarlotkę przez 40 -50 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Jeśli nie chcesz korzystać z gotowego budyniu w postaci proszku, możesz przygotować wersję domową.
~ Oliwia Gawron, dietetyk