Szarlotka z budyniem i kruszonką

Opublikowano: 01.08.2025 r.
Mąka pszenna, masło, cukier puder, jabłka i budyń to kluczowe składniki tej wyjątkowej szarlotki z budyniowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Połączenie słodkich jabłek i delikatnego budyniu w kremowym wnętrzu sprawia, że każde jej kęsy to czysta rozkosz. Ogromna porcja maślanej kruszonki na wierzchu dorzuca do tego ciasta jeszcze więcej smakowej przyjemności.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 350 g
- Masło - 200 g
- Cukier puder - 80 g
- Budyń (proszek) - 40 g
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 3,2% - 500 ml
- Jabłko - 1000 g
- Przyprawy - cynamon, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- tarka, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Z mąki pszennej, masła, cukru pudru, jajka i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto tak długo, aż jego konsystencja będzie jednolita.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich wyklejamy dno blaszki do pieczenia, a drugą wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.
- Następnie budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, a jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Mieszamy je z cynamonem.
- Na spód układamy pokrojone jabłka, a na nie wykładamy równomiernie ugotowany budyń. Na górę ciasta ścieramy kulkę zamrożonego ciasta.
- Całość pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Ciasto ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk