Szarlotka z bitą śmietaną na kruchym cieście

Opublikowano: 07.08.2025 r.
Jabłka, pół kostki masła i mąka – to kluczowe składniki naszej pysznej szarlotki z bitą śmietaną. Dodajemy jeszcze trochę cukru trzcinowego, sok z cytryny dla kwaskowatego akcentu i szczyptę cukru wanilinowego. Smaczkiem jest śmietanka kremowa 30%, która w połączeniu z resztą tworzy wyjątkowo smaczny deser na kruchym cieście.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (2 szklanki)
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Śmietana 18% - 30 g
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Jabłko - 1000 g (5 dużych sztuk)
- Sok z cytryny - 20 ml
- Cukier trzcinowy - 50 g
- Cukier wanilinowy - 5 g (1 łyżeczka)
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, cynamon, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, stolnica, wałek, folia spożywcza, miska, lodówka, tortownica 30 cm, zamrażarka
Przepis krok po kroku
- Na stolnicę przesyp mąkę, dodaj do niej żółtko, śmietanę 18%, cukier biały, szczyptę soli oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia.
- Następnie do składników dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć z nich jednolite ciasto.
- Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę.
- Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Do jabłek dodaj sok z cytryny, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy oraz łyżeczkę cynamonu. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
- Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki, rozwałkuj je i wyłóż nim dno oraz boki tortownicy.
- Ciasto wstaw na 15 minut do zamrażarki.
- Następnie napełnij tortownicę masą z jabłek.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 45 minut.
- Upieczone ciasto pozostaw na 15 minut w nagrzanym piekarniku, następnie wyciągnij je i pozostaw do wystudzenia.
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę.
- Ciasto podziel na kawałki i podawaj z dodatkiem ubitej śmietany.
Komentarz dietetyka
Szarlotka z bitą śmietaną na kruchym cieście to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Jabłka wykorzystane do przygotowania ciasta stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny