Szarlotka Thermomix
Opublikowano: 15.01.2022 r.
Masło, cukier, mąka pszenna, jajka i oczywiście jabłka – to właśnie te składniki stanowią podstawę pysznej szarlotki z Thermomixu. Upieczona na puszystym cieście, z dodatkiem cynamonu i cukru wanilinowego, szarlotka zawsze robi furorę na stole. Aromatyczne jabłka dają jej ten charakterystyczny, domowy smak, którego nie sposób zapomnieć.
Składniki dla 10 porcji:
- Cukier wanilinowy - 10 g (2 płaskie łyżeczki)
- Masło - 250 g
- Cukier - 150 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Jabłko - 1200 g (6 dużych sztuk)
- Cynamon - 10 g (1 płaska łyżeczka)
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- folia spożywcza, thermomix, blaszka do pieczenia 21 x 30 cm
Przepis krok po kroku
- Jabłka obierz i pozbaw je gniazd nasiennych.
- Do naczynia miksującego odważ 300 gram mąki, 100 gram cukru, 200 gram masła oraz dodaj łyżeczkę cukru wanilinowego, jajka oraz szczyptę soli.
- Składniki wymieszaj 40 s./obroty 5.
- Ciasto kruche uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie formę do pieczenia wyłóż wcześniej przygotowanym ciastem i nakłuj je widelcem.
- Następnie przygotuj jabłka do szarlotki.
- Do naczynia miksującego włóż obrane jabłka, cukier wanilinowy oraz cynamon.
- Składniki z jabłkami rozdrobnij 2 s./obroty 4.
- Następnie jabłka podgrzewaj 10 minut/ 100°C/obroty 1.
- Tak przygotowane jabłka wyłóż na spód ciasta.
- Wszystkie pozostałe składniki włóż do naczynia miksującego i wymieszaj je 10 s./obroty 6.
- Uzyskaną kruszonką posyp wierzch ciasta.
- Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około godzinę.
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Szarlotka Thermomix to doskonała propozycja na pyszny deser. Jest doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych, które pochodzą z jabłek. Warto pamiętać, że jest to danie słodkie i zawierające spore ilości węglowodanów prostych, dlatego powinniśmy zachować umiar z ilością ciasta w swojej diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny