Szarlotka sypana fit
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Kasza manna, mąka pszenna pełnoziarnista, ksylitol, jabłka i cynamon to bohaterowie naszej szarlotki sypanej fit. To właśnie dzięki nim ciasto jest lekkie, a jednocześnie pełne smaku. Jabłka dodają naturalnej słodyczy i soczystości, kasza manna i mąka pszenna zapełnią brzuch, a ksylitol zamieni cukier na zdrowszą alternatywę.
Składniki dla 10 porcji:
- Kasza manna - 150 g
- Mąka pszenna typ 1850 - 170 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 60 g
- Masło - 150 g
- Jabłko - 1500 g
- Cynamon - 5 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm
Przepis krok po kroku
- Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp je cynamonem i wymieszaj.
- Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj słodzik i kaszę. Całość dokładnie wymieszaj
- Do suchych składników zetrzyj masło. Całość wymieszaj ręką.
- Na spód wyłóż 1/2 masy na ciasto, a na nią wyłóż jabłka. Przykryj je kolejną warstwą ciasta.
- Szarlotkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 50 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowsza wersja tego klasycznego ciasta, która ma niższy indeks glikemiczny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny