Szarlotka na kruchym spodzie

Opublikowano: 18.06.2025 r.
Jabłka, masło i mąka pszenna – to trio, które tworzy podstawę szarlotki na kruchym spodzie. Dodaj do tego trochę cukru – zwykłego i wanilinowego – by uzyskać idealną równowagę słodyczy, a całość dopełni jedno jajko, które skutecznie zwiąże składniki. Rezultatem jest wspaniałe połączenie chrupkiego spodu i soczystych jabłek.
Składniki dla 10 porcji:
- Jabłko - 1500 g
- Cukier - 100 g (10 płaskich łyżek stołowych)
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (2 szklanki)
- Masło - 250 g (zimne)
- Cukier wanilinowy - 10 g
- Jajko - 1 szt.
- Cukier puder - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - cynamon, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, tarka, tortownica 26 cm, folia spożywcza, miska
Przepis krok po kroku
- Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę.
- Kawałki jabłek włóż do garnka, dodaj połowę cukru oraz płaską łyżeczkę cynamonu.
- Jabłka smaż przez 20 minut co chwile je mieszając - jabłka powinny zmięknąć i rozpadać się. Usmażone jabłka zdejmij z palnika.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, pozostały cukier oraz cukier wanilinowy.
- Składniki wymieszaj przy pomocy miksera na jednolite ciasto. Następnie do ciasta dodaj jajko i ponownie wymieszaj ciasto.
- Ciasto podziel na dwie równe części, każdą z nich zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 15 minut.
- Po tym czasie jedną połówką ciasta wylep spód formy.
- Na ciasto wyłóż wcześniej przygotowane jabłka.
- Pozostałe ciasto zetrzyj na grubych oczkach tarki na wierzch jabłek.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut.
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Szarlotka na kruchym spodzie to doskonała propozycja na smaczny dodatek do herbaty lub kawy. Jabłka stanowią doskonałe źródło składników mineralnych i witamin, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania ciekawych potraw.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny