Szarlotka na kruchym cieście
Opublikowano: 07.05.2021 r.
Jabłka, cukier i masło - takie zestawienie to już połowa sukcesu dla pysznej szarlotki na kruchym cieście. Ten przepis bazuje na aż 10 soczystych jabłkach oraz solidnej dawce masła, które sprawiają, że ciasto jest wyjątkowo delikatne i kruche. Do tego cukier, który dodaje słodyczy i idealnie komponuje się z całością.
Składniki dla 10 porcji:
- Jabłko - 1700 g (10 małych jabłek)
- Cukier - 50 g (5 łyżek)
- Mąka pszenna typ 500 - 260 g (2 szklanki)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - cynamon, cukier wanilinowy, cukier puder
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, obieraczka, papier do pieczenia, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- W dużej misce zmieszaj ze sobą pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wyrabiaj rękami, by powstała spójna masa.
- 1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem, a na spodzie wyklej ciasto. Ponakłuwaj powierzchnię widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach do garnka i dodaj do nich cukier puder i cynamon. Duś je przez 5-7 minut.
- Duszone jabłka wyłóż na warstwę podpieczonego ciasta, a na wierzch zetrzyj resztę kruchego ciasta.
- Piecz całość przez 40 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ciasto, tak jak inne słodkości, powinno być jedzone z umiarem.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny