Szarlotka na dużą blachę
Opublikowano: 11.02.2023 r.
Mąka pszenna, masło, jajka, cukier i soczyste jabłka tworzą klasyczną bazę dla Szarlotki na dużą blachę – niezawodnego deseru, który podbije serca wszystkich domowników. Aromatyczna nuta cynamonu dodaje całości wyjątkowego charakteru. Prosty i sprawdzony przepis, który zawsze się udaje i cieszy smakiem domowej roboty!
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna typ 1850 - 400 g
- Masło - 200 g
- Proszek do pieczenia - 5 g
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 200 g
- Jabłko - 1000 g
- Cynamon - 10 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha
Przepis krok po kroku
- Wsyp do miski mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
- Wbij jajka i dodaj miękkie masło.
- Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto do uzyskania dużej kuli.
- Ciasto zawiń w folię i włóż na około 1 godzinę do lodówki.
- W międzyczasie przygotuj jabłka do szarlotki. Umyj je, obierz i usuń gniazda.
- Następnie zetrzyj jabłka na tarce i odsącz z nadmiaru soku.
- Jabłka wymieszaj z cynamonem.
- Następnie wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na dwie części.
- Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, nałóż jedną porcję ciasta, następnie dodaj jabłka w cynamonie, a na wierzch wyłóż drugą część ciasta.
- Gotowe ciasto piecz w 180 st. C przez około godzinkę.
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Szarlotkę można podawać z dodatkiem cukru pudru lub na ciepło z lodami waniliowymi.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk