Szarlotka królewska
Opublikowano: 24.10.2021 r.
Szarlotka królewska łączy delikatne ciasto z mąki pszennej, jajka i cukru, a jako głównego bohatera wprowadza soczyste jabłka. Całość dopełnia aksamitna śmietanka kremowa, nadając deserowi luksusowego smaku, podkreślonego subtelnym dodatkiem żelatyny. To połączenie sprawia, że każdy kęs jest czystą rozkoszą.
Składniki dla 18 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 60 g (4 łyżki)
- Jajko - 3 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 60 g (5 łyżeczek)
- Cukier - 100 g (0,5 szklanki)
- Jabłko - 2000 g (10 sztuk przed obraniem)
- Żelatyna - 20 g (2,5 łyżki)
- Cukier - 24 g (2 łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (1 małe opakowanie)
- Żelatyna - 8 g (1 łyżka)
- Cukier - 24 g (2 łyżki)
Liczba porcji: 18
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, obieraczka, blaszka do pieczenia 30x25 cm, miska, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
- Żółtka ubij prze minimum 5 minut na puszystą jasną masę z dodatkiem cukru.
- Do żółtek dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do żółtek partiami delikatnie mieszając.
- Ciasto przelej do formy i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka, dodaj 1/2 szklanki wody i 2 łyżki cukru. Gotuj pod przykryciem aż będą miękkie (około 20-30 minut) co jakiś czas mieszając.
- Gdy jabłka będą gotowe dodaj do nich żelatynę (2,5 łyżki), dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.
- Gdy jabłka będą lekko ciepłe i nie stężeją jeszcze wyłóż je na upieczony biszkopt.
- 1 łyżkę żelatyny rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Pozostaw do wystudzenia.
- Śmietankę ubij na sztywno, dodaj 2 łyżki cukru i rozpuszczoną żelatynę. Przełóż na warstwę z jabłkami.
- Ciasto pozostaw w lodówce na minimum 3 godziny.
Komentarz dietetyka
Szarlotka jest królową polskich wypieków. Jednak jak każde ciasto, szarlotka powinna być spożywana okazjonalnie aby nie wpłynęła negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki