Szarlotka bezglutenowa
Opublikowano: 09.06.2021 r.
Jabłka, mąka bezglutenowa, masło, cukier i jajka to podstawowe składniki tej pysznej szarlotki bezglutenowej. Przygotowanie tego ciasta nie tylko zaspokoi twoją ochotę na słodki deser, ale też będzie świetnym wyborem dla osób unikających glutenu. Aromat jabłek z nutką wanilii sprawi, że każdy kęs to czysta rozkosz.
Składniki dla 20 porcji:
- Cukier - 135 g (2/3 szklanki)
- Cukier wanilinowy - 32 g (2 opakowania)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
- Żółtko jajka - 1 szt. (1 sztuka rozmiar M)
- Sól - 2 g (1/3 łyżeczki)
- Jabłko - 1600 g (10 jabłek)
- Cukier puder - 40 g (4 łyżki, do posypania)
- Mąka bezglutenowa - 355 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, stolnica, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, miska
Przepis krok po kroku
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Schłodzone masło pokrój w kostkę.
- Na stolnicę wysyp mąkę, cukier, 1 opakowanie cukru wanilinowego i sól. Wymieszaj i dodaj masło, a następnie je posiekaj. Dodaj jajko i żółtko, a potem zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwa kawałki i zawiń je w folię spożywczą. Jeden kawałek schowaj do lodówki, a drugi do zamrażalnika.
- Po 60 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj ciasto i umieść je na spodzie blaszki. Wygładź je do dna i ponownie schowaj do lodówki, ale tym razem na 30 minut.
- Jabłka opłucz, osusz, obierz i pozbądź się gniazd nasiennych, a potem pokrój jabłka w małą kostkę i umieść je w garnku. Dodaj 1 i ½ łyżeczkę cynamonu oraz 1 opakowanie cukru wanilinowego. Całość wymieszaj i gotuj, aż jabłka będą miękkie. Jabłka odstaw do przestudzenia.
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Ciasto podpiecz przez ok. 15 minut (do przyrumienienia). Wyciągnij i odstaw do przestudzenia.
- Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka, a potem zetrzyj na tarce ciasto z zamrażalnika.
- Szarlotkę bezglutenową piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 45-50 min.
- Gdy ciasto przestygnie, wyciągnij je z formy i oprósz cukrem pudrem.