Szarlotka bez jajek
Opublikowano: 14.10.2021 r.
Masło, mąka pszenna i jabłka to główni bohaterowie tej szarlotki bez jajek. Dzięki nim ciasto jest kruche i pełne smaku. Masło dodaje bogatej, maślanej nuty, mąka pszenna daje strukturę, a jabłka wprowadzają owocową świeżość i wilgotność. Dzięki nim twoja kuchnia zamieni się w raj dla miłośników klasycznych wypieków.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 400 g
- Cukier - 140 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Jabłko - 1000 g
- Mąka ziemniaczana - 15 g (1 łyżeczka)
- Cukier wanilinowy - 16 g (4 łyżeczki)
- Przyprawy - cynamon, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, patelnia
Przepis krok po kroku
- Na początek przygotuj tortownice wykładając ją papierem do pieczenia.
- Zagnieć kruche ciasto z mąki, cukru, cukru waniliowego, proszku do piecznie i zimnego masła posiekanego na wiórki. Ciasto ugnieć ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
- Ciasto podziel na dwie części. Jedną odłóż do lodówki żeby się schłodziło, a drugą wyklej dno formy.
- Z jabłek usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę, dodaj cynamon i cukier waniliowy.
- Jabłka podsmaż na maśle, aż do momentu odparowania soku. Jabłka powinny być miękkie (nie rozpadające się).
- Na koniec dodaj do jabłek mąkę ziemniaczaną i mieszaj do połączenia się składników.
- Gotowe jabłka przełóż do formy z ciastem, a na górę rozłóż kruszonkę z drugiej porcji ciasta.
- Piecz w piekarniku przez 60 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół).