Szarlotka amerykańska

Opublikowano: 06.05.2025 r.
Mąka pszenna, masło i soczyste jabłka to podstawa, którą znajdziesz w przepisie na klasyczną amerykańską szarlotkę. Do tego dodaj odrobinę cukru wanilinowego, cytrynowy sok i szczyptę cynamonu, aby uzyskać ten wyjątkowy, aromatyczny deser. To idealne połączenie składników gwarantuje złocistą skórkę i pyszne nadzienie pełne słodko-kwaśnych jabłek.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g (2 szklanki)
- Cukier puder - 60 g
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Jabłko - 1500 g
- Sok z cytryny - 30 ml (3 łyżki)
- Cukier wanilinowy - 10 g (1 łyżka)
- Cynamon - 5 g (1 łyżeczka)
- Budyń (proszek) - 45 g (1 opakowanie)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej do miski, dodaj 40 ml wody, cukier puder - 60 g oraz masło pokrojone na kawałki.
- Zagnieć ciasto w rękach.
- Podziel ciasto na dwie równe części.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
- Do dużego garnka wsyp cukier 1/2 szklanki, sok z cytryny. Gdy cukier się rozpuści, dodaj jabłka, wciąż podgrzewaj i mieszaj.
- Dodaj cukier waniliowy, cynamon. Odstaw jabłka z ognia i wsyp budyń. Całość wymieszaj energicznie.
- Jedną część ciasta rozwałkuj na stolnicy i przełóż do blaszki do pieczenia. Dodaj jabłka i kolejną rozwałkowaną część ciasta.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 50-60 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Do przygotowania ciasta możesz także użyć musu jabłkowego.
~ Oliwia Gawron, dietetyk