Szarlotka
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Jabłka, masło, mąka krupczatka, cukier puder i żółtka to kluczowe składniki tej pysznej szarlotki. Z 11 soczystych jabłek, 200g masła i mąki krupczatki powstaje wyjątkowo delikatne ciasto, które idealnie łączy się z cukrem pudrem i jajkami. To klasyka polskiej kuchni, smakująca jak wspomnienie z dzieciństwa.
Składniki dla 20 porcji:
- Jabłko - 1760 g (11 jabłek)
- Cukier - 24 g (2 łyżki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 85 g (1/2 szklanki)
- Mąka krupczatka - 270 g (1 i 1/2 szklanki)
- Cukier puder - 155 g (1 szklanka do ciasta i 3 łyżki do posypania)
- Masło - 200 g (1 opakowanie)
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
- Żółtko jajka - 2 szt. (2 żółtka rozmiar M)
- Sól - 2 g (1/3 łyżeczki, szczypta)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - imbir świeży, cynamon
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, stolnica, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, miska
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mąkę krupczatkę, mąkę tortową, sól oraz 1 szklankę cukru pudru (130 g).
- Schłodzone masło pokrój w małą kostkę.
- Mieszankę wysyp na stolnicę. Dodaj masło i posiekaj je nożem (powinno być dobrze rozdrobione). Następnie dodaj żółtka i jajko. Zagnieć ciasto i podziel je na pół. Następnie umieść je na folii spożywczej i nieco spłaszcz. Zawiń ciasta w folię i schowaj do lodówki na 60 min.
- Gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotuj mus. Jabłka opłucz, obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie jabłka pokrój w drobną kostkę i umieść w garnku. Dodaj 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru oraz cukier. Wymieszaj i gotuj do momentu, aż jabłka zrobią się miękkie, a nadmiar wody odparuje.
- Jabłka odłóż do przestudzenia.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyjmij pierwszy kawałek schłodzonego ciasta i przełóż je do blaszki (wygładź do brzegu). Ciasto nakłuj widelcem i odłóż do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 185 stopni (grzanie góra-dół). Wyciągnij blachę z ciastem z lodówki i umieść w dobrze rozgrzanym piekarniku na 10 minut.
- Podpieczone ciasto wyciągnij i dodaj do niego jabłka. Następnie wyjmij z lodówki drugi kawałek ciasta kruchego i porwij go na małe kawałki. Ciasto rozłóż na jabłkach.
- Szarlotkę piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 50 min.
- Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika. Gdy nieco ostygnie, wyciągnij je z formy.
- Ostudzoną szarlotkę posyp cukrem pudrem.