Szare kluski
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Ziemniaki późne, mąka pszenna i jajko – oto najważniejsze składniki szarych klusek, które w prosty sposób możesz przygotować w domu. Wystarczy obrać ziemniaki, zetrzeć je na tarce, dodać mąkę i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać, formować kluski i gotować. Tak prosto, a tak smacznie!
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g
- Mąka pszenna typ 500 - 160 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę przełóż do miski.
- Dodaj jajka i mąkę, a także odrobinę soli.
- W dużym garnku zagotuj 2 litry wody.
- Łyżką formuj kluski z masy ziemniaczanej i wrzucaj je do garnka z wodą.
- Gotuj 5 minut od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To dobra opcja na obiad, jednak zawiera dość wysoki indeks glikemiczny. Można go obniżyć, dodając porcję białka, np. mięso i tłuszczu, a także świeże warzywa.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny