Szare kluchy

Opublikowano: 04.07.2025 r.
Ziemniaki, jajko i mąka pszenna - to trio, które tworzy podstawę przepisu na szare kluchy. Te wyjątkowe kluski to prosty i smaczny sposób na wykorzystanie podstawowych produktów, które często mamy pod ręką. Połącz składniki, ugotuj i ciesz się klasycznym smakiem, który przypomina domowe obiady.
Składniki dla 5 porcji:
- Ziemniaki średnie - 1000 g (7 średnich sztuk)
- Mąka ziemniaczana - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, durszlak, miska, gaza
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki.
- Nad garnkiem umieść durszlak, umieść w nim gazę. Na gazę wylej startą masę ziemniaczaną, delikatnie odciśnij i odczekaj 10 minut.
- Ziemniaki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, oraz po pół łyżeczki soli, oraz pieprzu.
- Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Do garnka wlej wodę, dodaj do niej płaską łyżeczkę soli. Wodę doprowadź do wrzenia.
- Na wrzącą wodę wrzucaj partie masy ziemniaczanej, formując małe kluseczki.
- Kluseczki gotuj od momentu wypłynięcia przez 3-4 minuty.
- Gotowe kluseczki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Szare kluchy to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Ziemniaki wykorzystane do przygotowania klusek stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny