Szakszuka ze szpinakiem
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Szpinak, jajka, ser feta, a do tego odrobina cebuli i papryczki jalapeno – oto składniki, które tworzą pyszną i pełną smaku szakszukę ze szpinakiem! To danie jest świetnym wyborem na śniadanie, lunch czy lekką kolację. Dzięki połączeniu świeżego szpinaku, kremowej fety i aromatycznego czosnku, masz tu prawdziwą bombę smaków.
Składniki dla 4 porcji:
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Cebula - 100 g
- Papryczka Jalapeno - 5 g
- Czosnek - 10 g
- Szpinak - 300 g
- Sok cytrynowy - 10 ml
- Jajko - 4 szt.
- Ser Feta - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, bazylia, papryka ostra, kolendra nasiona mielone
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i papryczkę jalapeño i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną, 6-8 minut. Dodaj czosnek, kolendrę i pozostałe przyprawy smaż, mieszając, przez 1 do 2 minut.
- Dodaj szpinak i sok z cytryny na patelnię, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj, aż szpinak będzie bardzo miękki, 7 do 10 minut.
- Użyj tylnej części łyżki, aby zrobić cztery płytkie wgłębienia na powierzchni szpinaku. Do każdego wbij jajko. Całość przykryj przykrywką i smaż przez kolejne 8 minut.
- Jajka przypraw solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
To opcja bardzo zdrowa, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny