Szakszuka z tofu

Opublikowano: 14.04.2022 r.
Tofu wzbogacane wapniem, oliwa z oliwek i pomidory w puszce – te trzy składniki to podstawa naszej szakszuki z tofu. Do tego dochodzą świeży koperek i cebula, które razem tworzą niesamowicie aromatyczne i sycące danie. Jajka dodają całości aksamitności i sprawiają, że szakszuka jest jeszcze bardziej pożywna. Idealne na leniwe śniadanie lub szybki obiad!
Składniki dla 4 porcji:
- Tofu wzbogacane wapniem - 200 g
 - Oliwa z oliwek - 70 ml
 - Jajko - 4 szt.
 - Pomidory w puszce - 500 g
 - Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
 - Cebula - 200 g (2 małe sztuki)
 - Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, curry, kumin, czosnek
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
 
Przepis krok po kroku
- Tofu pokrój w kostkę.
 - Umieść je w misce, dodaj do niego curry, oliwę z oliwek i czosnek oraz sos sojowy.
 - Odstaw na 20 minut.
 - Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
 - Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę.
 - Dodaj tofu i podsmaż, aż lekko zbrązowieje.
 - Wlej pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i kuminem i duś przez 10 minut.
 - Zrób dołki w sosie i wbij w nie jajka.
 - Dopraw je solą i pieprzem.
 - I duś pod przykryciem przez 6-7 minut.
 - Posiekaj koper i posyp szakszukę.
 - Szakszukę podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.
 
Komentarz dietetyka
Szakszuka z tofu to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Białko roślinne powinno występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Szakszuka jest nisko kaloryczna i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny