Szakszuka z szynką

Opublikowano: 10.09.2022 r.
Olej rzepakowy, cebula czerwona, szynka z indyka, suszone pomidory, ser Mozzarella, jajka, papryka zielona, pomidory koktajlowe i przecier pomidorowy - to główne składniki, z których powstaje zniewalająca szakszuka z szynką. Ta tradycyjna bliskowschodnia potrawa zachwyca połączeniem smaków i pobudza zmysły kolorami, a dodatek szynki dodaje jej wyjątkowego aromatu.
Składniki dla 1 porcji:
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Cebula czerwona - 30 g
- Szynka z indyka - 50 g
- Suszone pomidory - 30 g
- Ser Mozzarella - 62 g
- Jajko - 2 szt.
- Papryka zielona - 70 g
- Pomidory koktajlowe - 70 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia
Przepis krok po kroku
- Suszone pomidory zalej wrzątkiem i zostaw na 5 minut (żeby zmiękły). Odlej wodę.
- Na oleju usmaż pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz cebulę i czosnek drobno posiekane. Dodaj trochę soli i duś pod przykryciem.
- Jak wszystko będzie zarumienione, dodaj do smażenia paprykę pokrojoną w niewielką kostkę, pomidorki pokrojone na 4 części oraz pokrojone w paski suszone pomidory.
- Smaż wszystko pod przykryciem, by nieco zmiękło.
- Dodaj przecier pomidorowy i wsyp przyprawy do smaku. Wszystko wymieszaj i zrób wgłębienia na jajka.
- Do wgłębienia wbij po jednym jajku (nie zepsuj żółtka).
- Posyp wszystko startym na tarce serem mozzarella.
- Przykryj patelnię przykrywką i smaż na średnim ogniu do ścięcia białka.
- Po usmażeniu posyp danie natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Ta potrawa jest zdrowa i dietetyczna. Ma bardzo dużo warzyw i niewielką kaloryczność. Ponadto szakszuka z szynką ma dużą ilość likopenu — przeciwutleniacza. Jest to danie, które zawiera niewielką ilość węglowodanów. Ma za to dużą ilość białka oraz tłuszcz.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości