Szakszuka z serem
Opublikowano: 27.03.2022 r.
Jajka, pomidory z puszki, czosnek i ser parmezan - to klucz do smacznej szakszuki z serem. Podsmażoną cebulę i czosnek łączymy z pomidorami, a następnie dodajemy jajka i posypujemy parmezanem. Aromatyczna natka pietruszki dopełnia całość, nadając daniu świeżości. Smażenie na oleju rzepakowym sprawia, że potrawa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Pomidory w puszce - 200 g (1 puszka)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Ser parmezan - 20 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
- Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Wlej pomidory z puszki, dopraw do smaku i wymieszaj całość.
- Gotuj pomidory przez około 7 minut, a następnie wbij jajka i nie mieszaj.
- Zmniejsz ogień, smaż całość do momentu ściągnięcia się jajek.
- Szakszukę najlepiej podawać prosto z patelni.
- Na końcu obficie posyp ją parmezanem i natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Szakszuka to danie pochodzące z bliskiego wschodu, które wielu z nas pokochało od razu. Najlepiej smakuje podawana na patelni ze świeżym pieczywem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk