Szakszuka z pomidorkami i serem mozzarella
Opublikowano: 04.03.2021 r.
Jajka, pomidorki, świeży ser mozzarella i odrobina przecieru pomidorowego to kluczowe składniki, które robią całą robotę w przepisie na szakszukę. Ta pyszna mieszanka jajek, soczystych pomidorów i rozpuszczającego się sera na patelni to idealne danie na leniwy poranek czy szybki obiad. Warto dodać aromatyczny czosnek i cebulę dla dodatkowego smaku.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Czosnek - 10 g
- Cebula - 100 g
- Pomidor - 150 g
- Przecier pomidorowy z solą - 200 g
- Ser Mozzarella - 125 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, papryka wędzona, suszone pomidory, kumin, szczypiorek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Czosnek pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę. Usmaż na oleju. Pomidora pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Usmaż wszystko maksymalnie 5 minut.
- Dodaj passatę pomidorową oraz wszystkie przyprawy i wymieszaj. Podsmaż przez około 2 minuty. Łyżką wydrąż 4 dołki na jajka. W każdy dołek wbij po 1 jajku – nie psując żółtka. Jednocześnie posyp po całości startym serem.
- Smaż pod przykryciem na średnim ogniu aż białko będzie ścięte, a ser stopiony. Smaż do momentu, w którym białko będzie ścięte – nie dłużej – jeśli żółtko ma być płynne. Gdy będzie się zbyt długo smażyć na małym ogniu białko się nie zetnie, a żółtko nie będzie już płynne.
- Świeżą natkę pietruszki dodaj na sam koniec.