Szakszuka z pieczarkami
Opublikowano: 27.03.2022 r.
Pieczarki, cebula, czosnek, jajka i pomidory w puszce – to główne składniki, które tworzą wyjątkową szakszukę z pieczarkami. Idealnie nadaje się na szybkie, ale sycące śniadanie. Przepis łączy w sobie aromatyczne warzywa i jajka, tworząc bogate, pikantne danie, które podbije podniebienia każdego smakosza.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Pieczarki - 120 g (2 garści)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Pomidory w puszce - 200 g (1 puszka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
- Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj drobno pokrojone pieczarki, dopraw do smaku i krótko podsmaż.
- Wlej pomidory z puszki, gotuj 5 - 7 minut.
- Wbij jajka i smaż do ścięcia się białek.
- Szakszukę podawaj posypaną sporą ilością natki z pietruszki.
Komentarz dietetyka
Szakszukę możesz podawać z pieczywem, zadbaj o to, aby było ono wysokiej jakości na zakwasie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk