Szakszuka z kiełbasą
Opublikowano: 25.01.2022 r.
Pomidor, czerwona papryka, kiełbasa chorizo i jajka to główne składniki tej pożywnej szakszuki. Smażone na oliwie z oliwek, zyskują niepowtarzalny aromat dzięki dodaniu czosnku. Całość łączy się w aromatycznym pomidorowo-paprykowym sosie, w którym jajka są delikatnie gotowane na półmiękko, a kiełbasa chorizo dodaje pikantnego charakteru.
Składniki dla 2 porcji:
- Pomidor - 360 g (2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżeczka)
- Czosnek - 7 g (1 ząbek)
- Papryka czerwona - 200 g (1 sztuka)
- Kiełbasa chorizo - 80 g
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek, oregano, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, praska do czosnku, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz i wykrój z nich nasiona. Następnie miąższ pokrój w kostkę.
- Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.
- Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż na niej chwilę czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Następnie dodaj paprykę z kiełbasą i razem smaż.
- Po około dwóch minutach dodaj przygotowany miąższ z pomidora. Dopraw solą i pieprzem oraz oregano i ziołami prowansalskimi. Zwiększ ogień i smaż około 5 minut, mieszając.
- Na wierzch wbij jajka. Dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień, przykryj patelnie pokrywką i smaż, aż jajka się zetną.
- Podawaj posypaną świeżymi ziołami.
Komentarz dietetyka
Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk