Szakszuka z ciecierzycą
Opublikowano: 12.09.2022 r.
Jajka, ciecierzyca z puszki i pomidory w puszce to podstawa tego przepisu na smaczną i sycącą szakszukę. Dodaj do tego paprykę, cebulę i odrobinę oleju, a otrzymasz aromatyczne danie idealne na śniadanie lub lekki lunch. Kilka składników, a tyle smaku!
Składniki dla 1 porcji:
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Jajko - 2 szt.
- Ciecierzyca konserwowa - 70 g
- Pomidory w puszce - 150 g
- Papryka żółta - 70 g
- Cebula - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, szczypiorek, czosnek, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, ciecierzycę konserwową oraz pokrojoną drobno paprykę.
- Gdy warzywa będą miękkie, dodaj na patelnię pomidory z puszki i wymieszaj. Przypraw przyprawami do smaku.
- Zrób wgłębienia i wbij w nie jajka (po jednym jajku na dołek).
- Przykryj patelnię przykrywką i duś na średnim ogniu do ścięcia białka.
- Gotową potrawę posyp szczypiorkiem i jedz z patelni.
Komentarz dietetyka
Szakszuka z ciecierzycą jest wartościowym daniem. Wegetariańska, bez glutenu i nabiału. Jest bardzo sycąca i zawiera wszystkie ważna makroskładniki (białka, tłuszcze i węglowodany). Ciecierzyca to doskonały sposób na dostarczenie białka pochodzenia roślinnego. Ciecierzycy powinni unikać ci, który nie tolerują nasion roślin strączkowych.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości