Szakszuka z chorizo
Opublikowano: 28.03.2022 r.
Jajka, pomidory w puszce, kiełbasa chorizo, cebula i czosnek – to główne składniki szakszuki z chorizo, idealnej na leniwe weekendowe śniadanie. Ta połączenie klasycznej szakszuki z hiszpańskim twistem dostarcza wyrazistego smaku i przyjemnie pikantnego aromatu chorizo, którego nie da się pomylić z niczym innym.
Składniki dla 1 porcji:
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Pomidory w puszce - 200 g (1 puszka)
- Jajko - 2 szt.
- Natka pietruszki - 30 g (1 garść)
- Kiełbasa chorizo - 150 g (1 kawałek)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
- Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Na patelnię dodaj drobno pokrojoną kiełbasę chorizo.
- Następnie wlej pomidory, dodaj zioła i wymieszaj.
- Wbij jajka na pomidory i nie mieszaj. Smaż do momentu ścięcia się jajek.
- Szakszukę obficie posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Jeśli chcesz przygotować szakszukę w wersji wegetariańskiej, pomiń dodatek kiełbasy chorizo.
~ Oliwia Gawron, dietetyk