Szakszuka z awokado
Opublikowano: 09.05.2022 r.
Pomidory w puszce, fasola czerwona, soczyste awokado i jajka – to tylko niektóre składniki tej wyjątkowej szakszuki. Wystarczy odrobina oliwy z oliwek i czosnek, aby stworzyć pyszne i pożywne danie. Idealne na szybki obiad lub leniwe śniadanie.
Składniki dla 2 porcji:
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Pomidory w puszce - 400 g
- Fasola czerwona - 80 g (1 mała puszka)
- Kukurydza konserwowa - 80 g (1 mała puszka)
- Jajko - 2 szt.
- Awokado - 260 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek.
- Dodaj pomidory, fasolkę i kukurydzę. Dopraw, wymieszaj i podgrzewaj 2-3 minuty.
- Wbij jajka, przykryj patelnię i gotuj 4-5 minut, aż białka będą ścięte, ale żółtka pozostają płynne.
- Zdejmij z patelni i dodaj pokrojone w kostkę, obrane awokado.
Komentarz dietetyka
Ostre przyprawy, którymi najczęściej doprawia się szakszukę, mogą powodować dyskomfort u osób z problemami żołądkowo-jelitowymi. Wtedy warto je wymienić na łagodniejsze.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk