Szakszuka po meksykańsku
Opublikowano: 04.03.2021 r.
W Szakszuce po meksykańsku rządzi cebula, kolorowe papryki i przecier pomidorowy, a wszystko to doprawione solidną porcją czosnku. Do tego dorzucamy fasolę czerwoną i kukurydzę dla pełni smaków, a całość wieńczy pyszny ser gouda i jajka. Taki miks gwarantuje wybuchową mieszkankę smaków idealną na energetyczne rozpoczęcie dnia!
Składniki dla 2 porcji:
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Czosnek - 10 g
- Cebula - 100 g
- Papryka zielona - 70 g
- Papryka czerwona - 70 g
- Przecier pomidorowy z solą - 250 g
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Ser gouda - 50 g
- Jajko - 4 szt.
- Fasola czerwona - 120 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, chilli, papryka wędzona, suszone pomidory, kumin, szczypiorek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Na oleju usmaż pokrojoną cebulę z czosnkiem.
- Gdy będą zeszklone dodaj fasolę oraz kukurydzę, passatę, przyprawy i wymieszaj. Duś przez 5 minut.
- Po tym czasie zrób wgłębienia i wbij w nie jajka.
- Posyp wszystko startym serem. Przykryj przykrywką i duś do ścięcia białka. Smaż na średnim ogniu.
- Po usmażeniu posyp danie świeżym szczypiorkiem.