Szakszuka klasyczna
Opublikowano: 04.03.2021 r.
Jajka, cebula, papryka czerwona i przecier pomidorowy – oto krótka lista głównych bohaterów klasycznej Szakszuki. To proste, ale niezwykle smaczne danie łączy w sobie intensywność jajek z aromatem duszonej cebuli i papryki, a wszystko to w otoczeniu bogatego przecieru pomidorowego.
Składniki dla 3 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Czosnek - 10 g
- Cebula - 100 g
- Papryka czerwona - 140 g
- Przecier pomidorowy z solą - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, papryka wędzona, suszone pomidory, kumin, kolendra świeża
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia mała
Przepis krok po kroku
- W dużej patelni rozgrzej olej. Czosnek przepuść przez praskę, a cebulę pokrój w kostkę. Usmaż na oleju.
- Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Smaż kilka minut aż papryka stanie się miękka.
- Dodaj pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy i wymieszaj. Podsmaż przez około 2 minuty.
- Łyżką wydrąż 6 miejsc na jajka. Wbij jajka po jednym w każde wgłębienie, ale uważając by żółtko nie zostało uszkodzone.
- Przykryj przykrywką patelnię, smaż na średnim ogniu aż białka się zetną. Nie smaż za długo jeśli nie chcesz płynne żółtko – wystarczy tylko do momentu, w którym białko będzie ścięte. Zbyt mały ogień sprawi, że danie będzie się długo robiło i żółtko nie będzie płynne.
- Na samym końcu posyp całe danie świeżo posiekaną kolendrą.