Syrop z pigwy
Opublikowano: 29.08.2021 r.
Pigwa i cukier to główne składniki syropu, który jest prosty do zrobienia, a jednocześnie pełen smaku. Pigwa surowa (2000g) połączona z 5 szklankami cukru (1000g) przekształca się w wyjątkowo aromatyczny syrop, idealny jako dodatek do herbaty czy deserów. To sposób na zachowanie smaku jesieni na dłużej!
Składniki dla 1 porcji:
- Pigwa surowa - 2000 g
- Cukier - 1000 g (5 szklanek)
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- słoik 2l
Przepis krok po kroku
- Owoce pigwy umyj, pokrój na cztery części, usuń gniazda nasienne oraz pestki, a następnie pokrój w kostkę.
- Miąższ ułóż warstwowo w słoiku, każdą warstwę przesypując cukrem.
- Słoik odstaw na 3 dni, co jakiś czas potrząsając nim.
- Sok możesz przelać do butelki i przechowywać w lodówce.
Komentarz dietetyka
Syrop pigwowy jest jednym z najpopularniejszych jesiennych dodatków. Możesz go wykorzystać nie tylko do herbaty. Jednak ze względu na dużą zawartość cukru spożywaj go z umiarem.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki