Syrop z imbiru cytryny i miodu
Opublikowano: 12.06.2022 r.
Imbir, sok cytrynowy i miód to trzy kluczowe składniki, które tworzą pyszny i zdrowy syrop. Ten trio to nie tylko świetne połączenie smakowe, ale też solidna dawka witamin i minerałów. Syrop z imbiru, cytryny i miodu idealnie sprawdzi się w okresie przeziębień, wzmacniając odporność i dodając energii.
Składniki dla 10 porcji:
- Imbir korzeń - 140 g
- Sok cytrynowy - 125 ml
- Miód - 250 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- blender, słoik, gaza
Przepis krok po kroku
- Wrzuć obrany imbir i sok z cytryny do blendera i miksuj przez kilka minut, aż uzyskasz gładką pastę.
- Umieść czystą gazę na misce i przenieś na nią pastę.
- Chwyć mocno gazę i wyciśnij pastę rękami, aby wycisnąć cały sok.
- Dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
- Syrop przełóż do szczelnego słoika i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny