Syrop miętowy

Opublikowano: 25.06.2025 r.
Mięta, ksylitol i sok z cytryny – oto najważniejsze składniki tego syropu miętowego. Jeśli chcesz dodać swojemu napojowi orzeźwiającego kopa, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Kluczowa jest tutaj świeżość mięty, która w połączeniu z delikatnie słodkim ksylitolem i kwaskowatym sokiem z cytryny tworzy niesamowity smak.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięta - 10 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 200 g
- Sok z cytryny - 100 ml
- Przyprawy - sok z cytryny, mięta świeża
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Umyj miętę, włóż do garnka, zalej 1 litrem wody i zagotuj.
- Odstaw na kilka godzin, najlepiej na całą noc garnek z miętą.
- Po kilku godzinach lub rano wyjmij wszystkie gałązki, dodaj ksylitol i wyciśniętą cytrynę.
- Zagotuj syrop, następnie gdy będzie już gorący przelej do wyparzonych słoiczków/szklanych butelek.
- Na końcu przykryj słoiczki/szklane butelki tak, aby mogły wystygnąć.
Komentarz dietetyka
Można do syropu użyć więcej cytryny.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk