Syrniki
Opublikowano: 22.07.2021 r.
Ser twarogowy półtłusty, kasza manna i jajko - to trio, które sprawi, że Twoje śniadanie nabierze nowego wymiaru. Dodaj do tego odrobinę cukru, a na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Syrniki, z tą prostą, ale magiczną kombinacją składników, to prawdziwy raj dla podniebienia.
Składniki dla 2 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g
- Kasza manna - 50 g
- Jajko - 1 szt.
- Cukier - 50 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska
Przepis krok po kroku
- Ser twarogowy włóż do miski i wymieszaj go przy użyciu blendera.
- Następnie do miski z twarogiem dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
- Do masy twarogowej dodaj kaszę manną i cukier, składniki wymieszaj przy użyciu łyżki.
- Na patelni rozgrzej olej, następnie partiami wlewaj ciasto (wielość placuszków dostosuj indywidualnie). Placuszki smaż z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
- Gotowe syrniki podawaj na ciepło z dodatkiem miodu, owoców lub dżemu.
Komentarz dietetyka
Syrniki to tradycyjne rosyjskie placki twarogowe. Syrniki to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego, które dostarczy twaróg oraz jajko. Dodatkowo nabiał jest dobrym źródłem wapnia, które wpływa na prawidłowy stopnień mineralizacji kośćca.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny