Sycylijskie ciasto pomarańczowe
Opublikowano: 03.08.2023 r.
Pomarańcza, mąka pszenna, cukier, masło, jajka i proszek do pieczenia to składniki sycylijskiego ciasta pomarańczowego, które wnosi do kuchni nutę śródziemnomorskiego słońca. Pachnące, wilgotne i pełne cytrusowego smaku, sprawia, że każde ugryzienie to mała podróż na Sycylię bez wychodzenia z domu.
Składniki dla 6 porcji:
- Pomarańcza - 645 g
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Cukier - 200 g
- Masło - 100 g
- Jajko - 2 szt.
- Proszek do pieczenia - 16 g
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Pomarańcze sparz gorącą wodą. Jedną pomarańczę pokrój na cienkie plasterki ułóż je na spodzie tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia, masłem i obsypanej cukrem.
- Z dwóch pomarańczy zetrzyj skórkę, pomarańcze wyfiletuj i przełóż na sito by pozbyć się nadmiaru soku.
- Do miski przełóż miękkie masło i ucieraj z cukrem, następnie dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Całość dobrze wymieszaj.
- Wlej ciasto do tortownicy.
- Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny