Świeżonka z kociołka
Opublikowano: 07.12.2021 r.
Karkówka wieprzowa, cebula i olej rzepakowy – to trio, które tworzy bazę pysznej świeżonki z kociołka. Mięso duszone razem z dużą ilością cebuli, przyprawione prostą mieszanką ziół, staje się soczyste i aromatyczne. Idealny przepis na wspólny posiłek na świeżym powietrzu lub w zaciszu domowego ogniska!
Składniki dla 8 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 300 g
- Cebula - 400 g (4 cebule)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek żeliwny
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.
- W kociołku żeliwnym rozgrzej tłuszcz i dodaj mięso oraz przyprawy.
- Smaż.
- Raz na jakiś czas przemieszaj mięso żeby się nie przypaliło.
- Do mięsa dodaj cebulę i trzymaj całość w kociołku około 25 minut.
Komentarz dietetyka
Świeżonka przygotowana jest z mięsa wieprzowego, które zawiera większą ilość tłuszczu w swoim składnie, dlatego powinniśmy danie spożywać okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk