Sütlaç
Opublikowano: 03.08.2023 r.
Ryż i mleko 3,2% tworzą razem pyszną, kremową bazę dla tradycyjnego tureckiego deseru sütlaç. Dodatek cukru nadaje mu słodkości, a na koniec pistacje dodają wyjątkowy, chrupiący akcent. Prosty, a zarazem smakowity, sütlaç to połączenie kilku kluczowych składników w idealnej proporcji.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 100 g
- Mleko 3,2% - 1000 ml (4 szklanki)
- Cukier - 50 g
- Mąka ziemniaczana - 10 g
- Pistacje - 50 g
- Przyprawy - cynamon, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, okrągła kokilka średnica 10 cm
Przepis krok po kroku
- Ryż wypłucz pod bieżącą wodą i ugotuj go, na malej ilości wody.
- Ugotowany ryż odcedź z nadmiaru wody, dodaj do niego mleko (pozostaw pół szklanki mleka zimnego) i gotuj na małej mocy palnika przez około 10 minut.
- W połowie szklanki wymieszaj mąkę ziemniaczaną i mieszaninę dodaj do garnka z ryżem. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Następnie do garnka dodaj cukier oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego. Składniki dokładnie wymieszaj i zdejmij z palnika.
- Ugotowany ryż przelej do kokilek.
- Sütlaç piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
- Upieczony deser wyciągnij z piekarnika, posyp odrobiną cynamonu oraz posiekanymi pistacjami i pozostaw do wystudzenia.
- Deser przed podaniem schłodź w lodówce.
Komentarz dietetyka
Sütlaç to pyszny deser turecki. Pistacje wykorzystane do dekoracji deseru stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny