Sushi z kurczakiem

Opublikowano: 01.09.2022 r.
Piersi kurczaka, ryż do sushi, arkusze nori, i awokado – to najważniejsze składniki naszego sushi z kurczakiem. Delikatne mięso kurczaka w połączeniu z kremowym awokado, a także chrupiącym ogórkiem i nutą imbiru, tworzy niezapomniane połączenie smaków. Lekka nuta octu ryżowego i sosu sojowego doskonale dopełnia ten oryginalny zestaw.
Składniki dla 20 porcji:
- Ryż do sushi - 200 g
- Ogórek - 110 g (1 średnia sztuka)
- Awokado - 150 g (1 średnia sztyka)
- Ocet ryżowy - 10 ml (1 łyżka stołowa)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Arkusze nori - 15 g (6 arkuszy)
- Sos sojowy - 50 ml
- Imbir krojony w zalewie - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ryż opłucz pod bieżącą wodą na sicie, ugotuj go na sypko w dwóch szklankach lekko osolonej wody.
- Ryż przecedź na sicie i odstaw na 15 minut.
- Mięso z piersi kurczaka oczyść z błonek, umyj i osusz, a następnie oprósz solą oraz pieprzem.
- Mięso z piersi kurczaka włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości mięsa.
- Następnie mięso odcedź z wody i pokrój na paski.
- Liście nori zanurz we wrzątku i rozprostuj.
- Ogórka obierz ze skóry i pokrój w słupki (z ogórka usuń nasionka).
- Awokado obierz i usuń z niego pestkę, następnie pokrój w słupki.
- Na liściu nori rozłóż równomiernie ryż (pozostaw 1 cm wolny na liściu).
- Następnie na ryżu ułóż kurczaka, awokado oraz ogórki.
- Wolny brzeg liścia posmaruj wodą i zwiń rolkę sushi.
- Czynność powtórz z każdym liściem nori.
- Następnie każdą rolkę przekrój na 6 części.
- Gotowe sushi podawaj z dodatkiem sosu sojowego oraz imbiru marynowanego.
Komentarz dietetyka
Sushi z kurczakiem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę lub romantyczną kolację. Sushi z kurczakiem jest dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego oraz węglowodanów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny