Sushi burrito
Opublikowano: 08.02.2023 r.
Łosoś wędzony, awokado i serek kanapkowy – to trio, które wyróżnia nasze sushi burrito! Do tego świeży ogórek i marchewka, aromatyczny ryż do sushi, a wszystko to zawinięte w arkusze nori i skropione sosem teriyaki. To szybkie i smaczne fusion kuchni japońskiej i meksykańskiej w jednej, poręcznej formie.
Składniki dla 4 porcji:
- Arkusze nori - 12 g (3 arkusze)
- Ryż do sushi - 250 g (szklanka)
- Cukier - 5 g (łyżeczka)
- Sól - 5 g (łyżeczka)
- Sos teriyaki - 50 ml (3 łyżki)
- Serek kanapkowy naturalny - 150 g
- Wasabi - 10 g (łyżeczka)
- Łosoś wędzony - 100 g
- Awokado - 140 g (sztuka)
- Ogórek - 100 g (sztuka)
- Sezam nasiona - 2 g (łyżeczka)
- Marchewka - 50 g (sztuka)
- Ocet ryżowy - 15 ml (łyżka)
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Przygotuj ryż do sushi według instrukcji podanej na opakowaniu.
- Przygotuj zaprawę do ryżu, w tym celu wymieszaj 2 łyżki octu ryżowego z cukrem i solą. Zalej nią ugotowany ryż. Ryż studź pod przykryciem.
- Warzywa pokrój wzdłuż w paski.
- Łososia pokrój wzdłuż w paski.
- Rozłóż matę do sushi.
- Na macie ułóż pasek nori, błyszczącą stroną do dołu.
- Do małej miseczki wlej zimną wodą i dodaj łyżkę octu ryżowego. Ma to za zadanie zwilżanie rąk, aby ułatwiło to pracę z ryżem (nie będzie on przywierał do rąk).
- Zwilż palce i rozprowadź ryż po listku nori, tak aby utworzył on cienką warstwę.
- Następnie ułóż na środku listku wybrane dodatki.
- Zwiń delikatnie rolę.
- Gotowe rolki pokrój na pół i każdą z połówek owiń pergamin. Przed podaniem sushi trzymamy w miejscu chłodnym.
- Domowe sushi podajemy z wasabi, sosem sojowym, marynowanym imbirem i innymi ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Sushi burrito to połączenie sushi i burrito - popularnych potraw kuchni japońskiej i meksykańskiej. Jest to ciekawa propozycja dla osób, które chcą spróbować czegoś nowego i połączyć smaki tych dwóch kuchni.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki