Surówki z kapusty włoskiej

Opublikowano: 02.07.2025 r.
Kapusta włoska, por i jabłko to główne składniki pysznej surówki, która idealnie pasuje do każdego obiadu. Dodaj jeszcze odrobinę oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, żeby całość nabrała pełni smaku. Prosty, szybki i zdrowy przepis, którym zaskoczysz rodzinę i znajomych!
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta włoska - 800 g (1/2 główki)
- Por - 70 g (1/2 sztuki)
- Jabłko - 200 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, szatkownica
Przepis krok po kroku
- Kapustę poszatkuj, przełóż do miski i lekko posyp solą.
- Odstaw na kilkanaście minut, odciśnij i odlej wytrącony sok.
- Pora posiekaj, marchew i jabłko obierz i zetrzyj na tarce.
- Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw i dodaj olej.
Komentarz dietetyka
Surówki z kapusty świeżej mogą być dość ciężkostrawne, dlatego osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi powinni uważać, aby porcje nie były zbyt duże.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk