Surówka ze szpinaku

Opublikowano: 16.02.2022 r.
Szpinak, suszone pomidory, pomarańcza i ser feta - to główne składniki tej surówki, która jest pełna witamin i smaku. Świeży szpinak miesza się z wyrazistymi suszonymi pomidorami, soczystą pomarańczą i kremowym serem feta, tworząc kolorową i pyszną kompozycję. Całość dopełnia oliwa z oliwek i chrupiące nasiona słonecznika.
Składniki dla 5 porcji:
- Szpinak - 500 g
- Suszone pomidory w oleju - 200 g
- Pomarańcza - 200 g (1 średnia sztuka)
- Ser Feta - 200 g
- Oliwa z oliwek - 200 ml
- Nasiona słonecznika - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała, duża miska
Przepis krok po kroku
- Pomidory suszone pokrój w kostkę.
- W misce umieść szpinak.
- Obierz pomarańczę i pokrój w kostkę.
- Wymieszaj oliwę z oliwek z solą i pieprzem.
- Do szpinaku dodaj pomarańczę, pomidory suszone oraz pokruszony ser feta.
- Polej całość sosem i wymieszaj.
- Upraż na patelni pestki słonecznika i posyp wierzch sałatki.
Komentarz dietetyka
Surówka ze szpinaku to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się jako dodatek mający na celu zapewnić objętość posiłku. Surówka jest świetnym źródłem składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny