Surówka z selera naciowego
Opublikowano: 09.08.2021 r.
Seler naciowy, jabłko, cebula szalotka i orzechy włoskie – to główni bohaterowie tej zdrowej i chrupiącej surówki. Seler naciowy daje świeżość, jabłko dodaje odrobinę słodyczy, a orzechy włoskie wprowadzają nutę chrupkości. Wszystko to połączone jogurtem greckim tworzy świetny dodatek do każdego dania.
Składniki dla 4 porcji:
- Seler naciowy - 180 g (4 łodygi)
- Jabłko - 180 g (1 szt)
- Cebula szalotka - 20 g (1 szt)
- Orzechy włoskie - 35 g (1 garść)
- Por - 70 g (pół szt)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 75 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Seler i por umyj i pokrój w półksiężyce. Przełóż do miski.
- Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do warzyw.
- Szalotkę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do pozostałych składników.
- Orzechy posiekaj drobno i dodaj do surówki.
- Do surówki dodaj jogurt naturalny i dopraw solą, a także pieprzem.
- Całość dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowa surówka pełna witamin, która może gościć w menu bardzo często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny