Surówka z selera korzeniowego
Opublikowano: 22.06.2022 r.
Seler korzeniowy, jabłko, sok z cytryny, majonez i jogurt naturalny – to główne składniki, z których przygotujesz hit każdej kuchni: surówkę z selera korzeniowego. Połączenie chrupiącego selera i słodkiego jabłka z odświeżającym sokiem z cytryny, a do tego majonez i jogurt naturalny tworzą wyjątkową kompozycję.
Składniki dla 4 porcji:
- Seler korzeniowy - 500 g
- Jabłko - 180 g (1 sztuka)
- Sok z cytryny - 20 ml
- Majonez - 35 g (1 łyżka)
- Jogurt naturalny - 100 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Selera i jabłko umyj. Selera obierz ze skórki.
- Jabłko i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Umieść w misce i skrop sokiem z cytryny.
- Majonez wymieszaj z jogurtem i dodaj do surówki.
- Dopraw do smaku solą i cukrem.
Komentarz dietetyka
Seler wspomaga pracę układu pokarmowego, zwiększając produkcję żółci.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk