Surówka z selera i marchewki
Opublikowano: 27.03.2021 r.
Marchewka, seler korzeniowy i jabłko – to trio, które zrobi ci dzień! Ta surówka to bomba witaminowa, która nie tylko dobrze smakuje, ale też jest super szybka do przygotowania. Wystarczy zetrzeć wszystko na tarce, wymieszać i dodać odrobinę majonezu oraz śmietany. Idealna do obiadu lub jako samodzielna przekąska.
Składniki dla 4 porcji:
- Marchewka - 400 g (4 małe sztuki)
- Seler korzeniowy - 250 g (1 mała sztuka)
- Jabłko - 300 g (2 średnie sztuki)
- Majonez - 20 g
- Śmietana 12% - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Marchew, seler i jabłko dokładnie umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki. Z jabłka usuń gniazda nasienne.
- Warzywa i owoce zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Do startych produktów dodaj sok z cytryny, majonez, śmietanę oraz przyprawy.
- Całość dokładnie wymieszaj.