Surówka z selera i jabłka

Opublikowano: 20.06.2025 r.
Seler korzeniowy, jabłko, jogurt grecki i odrobina majonezu – to wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania pysznej surówki z selera i jabłka. Połączenie chrupiącego selera i soczystego jabłka z kremowym jogurtem i majonezem to idealny sposób na szybką i zdrową przekąskę lub dodatek do obiadu.
Składniki dla 4 porcji:
- Seler korzeniowy - 300 g (1 mały korzeń)
- Jabłko - 180 g (1 szt)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 50 ml (2 łyżki)
- Majonez - 25 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Jabłko i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop całość sokiem z cytryny.
- Do miski z selerem i jabłkiem dodaj jogurt i majonez.
- Dopraw całość solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszaj
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowa surówka pełna witamin i błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny