Surówka z selera
Opublikowano: 14.04.2022 r.
Seler korzeniowy, jabłko i rodzynki to trio, które stworzy super smaczną surówkę z selera. Chrupiący seler i soczyste jabłka świetnie komponują się z delikatną słodyczą rodzynek. Całość idealnie zwieńczy majonez light, nadając lekkości temu prostemu, ale pysznemu daniu.
Składniki dla 5 porcji:
- Seler korzeniowy - 300 g
- Jabłko - 150 g
- Rodzynki - 50 g
- Majonez light - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Seler obieramy i ścieramy go na tarce na grubych oczkach. Tę samą czynność powtarzamy z jabłkiem. Warto pamiętać, aby usunąć z niego gniazda nasienne.
- Następnie rodzynki przekładamy na metalowe sito i przelewamy je wrzątkiem.
- Na koniec wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy majonez oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
- Przed podaniem surówkę należy schłodzić w lodówce.
Komentarz dietetyka
Surówka ma niski IG, dzięki czemu bez przeszkód możemy wprowadzić ją do menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk